Interessant:

Top 5 gadgetreddingen

opmerkelijk 1 januari 2007 om 08:00

Gadgets zijn niet alleen leuk, soms redden ze zelfs levens! PortableGear zet de meest bizarre 'gadgetreddingen' voor je op een rij.

Als je in geval van nood zelf niet kan bellen dan doet je hond het wel. In Amerika is in de zomer van 2006 een man gered doordat zijn hond het alarmnummer belde met een mobiele telefoon. Voor deze heldendaad ontving de hond zelfs een speciale prijs. In Amerika worden jaarlijks de Wireless Samaritan Awards uitgereikt aan een ieder die het leven van een ander redt, met een mobiele telefoon. Het was de eerste keer dat een hond deze award ontving. De hond in kwestie, een beagle met de naam Belle, is speciaal getraind als hulphond. Zijn baasje is suikerpatiŽnt en had Belle altijd aan zijn zijde. Toen de eigenaar een diabetesaanval kreeg, wist Belle direct dat het om een noodgeval ging en greep naar de alarmtoets op de mobiele telefoon. De medewerkers van de alarmcentrale stuurden een ambulance, nadat zij het geblaf van de goedgetrainde Belle door de telefoon hoorden. De eigenaar maakt het inmiddels weer goed en is zijn hond Belle eeuwig dankbaar.

Hond belt 112
Hond belt 112

Wat te doen als de stroom uitvalt tijdens een operatie en als - Murphy - de noodaggregaat ook dienst weigert? Dan kan je natuurlijk altijd nog je telefoon inzetten als operatielamp. Vietnamese artsen hebben in maart 2007 een operatie uitgevoerd onder het schijnsel van de schermpjes van hun mobiele telefoon. Tijdens een keizersnede viel de stroom uit in het ziekenhuis, ook de stroomgenerator weigerde dienst, waardoor de artsen in een pikdonkere operatiekamer stonden.Omdat de artsen de operatie niet meer konden afbreken, moesten ze de operatie afmaken zonder lichten. Het enige licht dat ze hadden was het schijnsel van de schermpjes van hun mobiele telefoon. In totaal gebruikten de artsen acht mobieltjes als surrogaatlamp. De operatie verliep voorspoedig en de moeder en het kind maken het goed.

Operatie met GSMs
Operatie met GSMs

Gadgets worden steeds kleiner en lichter. Dit is prettig als je regelmatig op stap bent met je gadget. De kans dat je gadget je leven nog een keer redt wordt er helaas wel kleiner door. In april 2007 was een Amerikaanse soldaat in Irak wel heel erg blij dat hij zijn (fors uitgevoerde!) mediaspeler bij zicht had. De soldaat die op patrouille was werd namelijk onder vuur genomen. Zijn mediaspeler ving de kogel een AK47-geweer op. Als de kogel in zijn lichaam was doorgedrongen dan was de soldaat waarschijnlijk dood geweest.

Mp3-speler stopt kogel
Mp3-speler stopt kogel

Naast het voorkomen van moorden en andere misdrijven zijn sms-berichten ook handig om de hulptroepen in te schakelen, voor als je bijvoorbeeld verdwaald bent. In mei 2007 verdwaalden negen Maleisische jongeren tijdens een tocht door de jungle. De negen jongeren waren op een zaterdag gaan wandelen in de jungle, maar hadden grote moeite om de weg terug te vinden bij het vallen van de avond.Een 24-jarige vrouw die mee was op wandeltocht probeerde haar vader te bellen, maar het signaal was te zwak om een gesprek te voeren. Het signaal was wel sterk genoeg om een sms'je te verzenden. Toen de vader het sms'je om acht uur 's avonds ontving, lichtte hij de autoriteiten in om een zoektocht te starten. Na enig speurwerk bleek dat de jongeren het sms'je verstuurd hadden vanaf een 1.493 meter hoge berg. De politie zocht dit gebied af met behulp van jeeps. Uiteindelijk werd de groep om 2:15 uur 's nachts gevonden en naar de bewoonde wereld teruggebracht.

SMS redt tieners
SMS redt tieners

SMS'en is leuk om met je vrienden in contact te blijven. In noodgevallen kan een sms zelfs levensreddend zijn! Op 14 juni 2007 werd een Maleisische tiener met de dood bedreigd, door een inbreker die plotseling in haar slaapkamer stond. De tiener hoorde de inbreker haar kamer binnensluipen en zij kon geen kant meer op. Op dat moment pakte zij haar mobieltje en stuurde haar moeder een sms'je. De moeder, die verderop in het huis in een andere slaapkamer was, las dit bericht en rende direct naar de slaapkamer van haar dochter. Daar aangekomen zag de moeder hoe de inbreker een mes op de keel van haar dochter hield. Na een kort handgemeen met veel geschreeuw, kwam een in de buurt wonend familielid polshoogte nemen. Dit familielid wist de inbreker uiteindelijk te verjagen. De politie kwam later polshoogte nemen, de zaak wordt momenteel verder onderzocht. De inbreker is nog niet opgepakt.

SMS voorkomt moord
SMS voorkomt moord

portablegear.nl