Interessant:

Zelfoplaadbare mobiel in ontwikkeling

nieuws 11 juni 2009 om 11:00

Nokia is bezig met de ontwikkeling van een mobiele telefoon die je niet hoeft op te laden - het toestel haalt zijn energie uit elektromagnetische radiogolven.

Deze elektromagnetische straling komt voort uit verschillende bronnen, zoals WiFi-zenders, GSM-antennes en TV-masten. Het zou mogelijk zijn om deze straling te converteren naar energie voor de batterij van je mobieltje. Daardoor zou je je toestel niet meer apart hoeven op te laden.

Om de hoeveelheid energie die kan worden geconverteerd te vergroten en om de reikwijdte te vergroten, focust Nokia op het opvangen van de straling van veel verschillende frequenties.

Wanneer deze techniek daadwerkelijk in commerciŽle toestellen kan worden toegepast, is toekomstmuziek. Eerder werd er in China al wel een mobieltje met een standbytijd van 666 dagen ontwikkeld. In de Verenigde Staten ontwikkelde wetenschappers tevens een superbatterij om je GSM in 10 seconden op te laden. Waar we waarschijnlijk eerder daadwerkelijk gebruik van kunnen maken, is een universele oplader voor alle mobiele toestellen.

Technology Review