Interessant:

AIVD leest sms'jes af zonder toestemming

nieuws 3 juni 2009 om 09:30

De AIVD en de politie lezen ten onrechte de inhoud van sms'jes; dit zou gebeuren zonder toestemming van de minister van Binnenlandse Zaken.

Opsporingsdienst van de politie en de AIVD (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) kunnen bij telecomproviders gegevens opvragen over belverkeer. Daarbij mag alleen vermeld worden met wie gebeld of gemaild is; de inhoud mag niet naar voren komen.

T-Mobile en Vodafone kunnen - in tegenstelling tot KPN - echter de verkeersgegevens niet scheiden van de inhoud, waardoor de AIVD ook de inhoud van sms'jes kan lezen.

Vodafone en T-Mobile gaan hun systeem zo aanpassen dat inhoud en verkeersgegevens in de toekomst wel kunnen worden gescheiden. Ondertussen heeft de minister laten weten dat de AIVD de inhoud van de sms-berichten alleen nog mag lezen na uitdrukkelijke toestemming.

Vodafone laat verder weten dat zeker niet alle SMS-berichten door de AIVD worden gelezen. Het heeft "alleen betrekking op een beperkte groep abonnees die verdacht wordt van een strafbaar feit of verband houdt met een AIVD-onderzoek en die wordt afgetapt via een methode die incidenteel voorkomt", aldus Vodafone in een aanvullend persbericht.

Eind 2008 werd nog een wet voorgesteld om het afluisteren van mobieltjes te versoepelen. Al eerder bleek dat telecom- en internetproviders steeds vaker onder druk worden gezet om mee te werken aan afluisterverzoeken van de politie.

Update: Vodafone heeft laten weten dat het filter waarmee inhoud en verkeersgegevens van elkaar kunnen worden gescheiden inmiddels operatief is. SMS-berichten kunnen daardoor niet meer ten onrechte worden afgelezen.

NU.nl