Interessant:

Zweden vullen belasting in per sms

nieuws 17 april 2009 om 08:30

In Zweden is het mogelijk om de belastingaangifte per sms in te vullen en te versturen; deze mogelijkheid bestaat dankzij deels vooraf ingevulde formulieren.

In mei moeten weer veel Zweden hun belastingformulier invullen, dat ze dus vervolgens per sms kunnen opsturen. In feite ondertekenen de Zweden met de sms alleen een belastingverklaring, die al vooraf is ingevuld door de Zweedse belastingdienst.

Deze dienst - Skatteverket genaamd - heeft via verschillende bronnen al veel informatie verworven, die ze dus vooraf kunnen invullen. Uiteraard moet het formulier alleen ondertekend worden als de belastingbetaler het met de berekening eens is. Bezwaren en meer gecompliceerde aangiftes moeten nog ouderwets per post worden gedaan.

Belastingaangifte per sms was al eerder mogelijk in Noorwegen en de Filippijnen. Sinds 2004 is het in Nederland mogelijk om een TJ Biljet via sms aan te vragen. Vanaf vorig jaar maakt ook de Nederlandse Belastingdienst gebruik van vooraf ingevulde biljetten, zoals al in beloofd in 2006.

Cnet