Interessant:

Misleidende sms-dienst krijgt megaboete

nieuws 18 februari 2009 om 08:30

Smart Media Services moet een boete betalen van ruim 118.000 euro voor het aftroggelen van geld via misleidende sms-diensten; dat heeft de Consumentenautoriteit bepaald.

Op een website van Smart Media Services, skilled2win, konden spelletjes worden gespeeld, waamee geldprijzen zouden kunnen worden gewonnen.

Spelers werd echter erg snel de indruk gegeven dat ze hadden gewonnen. Daarop moesten ze hun mobiele nummers doorgeven en vervolgens goedkeuring geven. Zonder dat dat direct duidelijk werd, werd de goedkeuring echter gebruikt om spelers een doorlopend abonnement op een woordspelletje aan te smeren. Pas bij het spelen van dat spel maakten gebruikers echt kans op een prijs.

De prijs per ontvangen sms was 1,50, zonder dat daar toestemming voor gegeven was. Kosten werden pas duidelijk na enige tijd, soms zelfs pas als er al een gepeperde rekening in de bus lag. Het bedrijf krijgt de boete omdat het voor de koper duidelijk moet zijn wat hij koopt; ook zou het bedrijf andere gedragscodes voor sms-diensten overtreden.

Het bedrijf gaat tegen de boete in beroep. Zij zeggen dat ze de gegevens met uitdrukkelijke toestemming van de bezoekers van de websites gebruikten. In januari kondigde de Consumentenautoriteit al aan dubieuze aanbieders van ringtone-abonnementen en sms-diensten te gaan doorlichten.

NU.nl