Interessant:

Massaal bellen en sms'en tijdens de jaarwisseling

nieuws 28 december 2008 om 11:20

Ook dit jaar verwacht KPN weer een grote piek in het, inmiddels traditionele, bel- en sms-gedrag op 31 december tussen 22.00 uur en 4.00 uur in de nacht.

Vanwege de verwachte drukte kan het soms wat langer duren voordat een sms-bericht aankomt of de verbinding tot stand komt. Uit onderzoek van T-Mobile bleek deze maand eerder ook al dat Nederlanders massaal bellen en sms'en tijdens de jaarwisseling.

Het afgelopen jaar verwerkte KPN 23,5 miljoen sms-berichten en telde het aantal mobiele belminuten op tot 10,5 miljoen op oudejaarsavond. Bij de jaarwisseling van 2006 waren dat nog bijna 10 miljoen sms-jes en 7 miljoen mobiele belminuten. Tot nu toe groeit elk jaar het aantal mobiele belminuten en sms-berichten tijdens de jaarwisseling. In 2006 een stijging van respectievelijk 16 en 30 procent; in 2007 respectievelijk ruim 50 en 123 procent. Aan de gesprekstijd is in de loop der jaren weinig veranderd: Nederlanders spreken elkaar ongeveer anderhalve minuut om elkaar de beste wensen te doen.

Rond de jaarwisseling worden de netwerken en systemen van KPN streng bewaakt. In het Network Operations Center (NOC) van KPN worden alle (inter)nationale verbindingen beheerd en bewaakt, zeven dagen per week en 24 uur per dag. Oudejaarsavond is hÚt piekmoment van het jaar voor het KPN NOC waar alles op volle toeren draait om zoveel mogelijk mensen met elkaar in contact te brengen. Vanwege de enorme drukte duurt het soms wel wat langer dan gebruikelijk voordat een sms-bericht aankomt, of tot er verbinding tot stand komt. KPN probeert deze 'file' zo soepel mogelijk te laten verlopen en is extra alert op de bereikbaarheid van de alarmnummers.

portablegear.nl