Interessant:

Speciaal mobieltje voor ouderen

nieuws 2 mei 2008 om 08:30

De van oorsprong Oostenrijkse firma Emporia Telecom wil met seniorenmobieltjes de Nederlandse mobiele telefoniemarkt veroveren. Seniorenmobieltjes zijn in Oostenrijk en Duitsland al erg succesvol.

Omdat het percentage van personen boven de 65 jaar in Nederland met 14,4 procent beduidend hoger is dan in de andere Europese landen, denkt de fabrikant dat deze mobieltjes ook in Nederland een verkoopsucces te worden.

De gebruikersvriendelijke mobieltjes zijn volledig ontwikkeld vanuit de behoeften van senioren. In het verleden brachten andere aanbieders vereenvoudigde versies van bestaande toestellen op de markt. Buiten een groter scherm en minder knoppen hadden deze echter dezelfde menustructuur. Emporia Telecom doet het anders en ontwikkelt mobieltjes speciaal voor senioren.

EmporiaLIFE

Een populair model van Emporia Telecom is de EmporiaLIFE. Dit toestel onderscheidt zich in vele opzichten van de gebruikelijke mobiele telefoons. De telefoon heeft grote toetsen, een eenvoudig afleesbaar scherm en een zeer eenvoudig menu. De grote tekens zijn goed zichtbaar in het display. Daarnaast heeft dit toestel speciale luidsprekers. Zo kunnen ook mensen met een gehoorapparaat de telefoon gebruiken. De luidsprekers hebben een voor mobiele telefoons ongebruikelijk lage resonantiefrequentie. Echo, pieptonen en ruis worden hierdoor aanzienlijk gereduceerd.

Uniek aan de EmporiaLIFE is de speciale alarmknop. In geval van nood kan de gebruiker hiermee met één druk op de knop gemakkelijk hulp inroepen. Wanneer de knop drie seconden lang wordt ingedrukt, belt het toestel automatisch een vooraf geprogrammeerd telefoonnummer. Neemt daar niemand op, dan belt het toestel automatisch zelf het volgende nummer uit het rijtje van vijf opgeslagen nummers – net zolang tot er een verbinding tot stand komt. Zo kan deze knop het verschil betekenen tussen leven en dood.

"Ongeveer 2,3 miljoen Nederlanders zijn ouder dan 65. Dat is onze doelgroep", zegt Eveline Pupeter-Fellner, bedrijfsleidster van Emporia. "Onze gebruikersvriendelijke mobiele telefoons zijn speciaal voor hen gemaakt."

Tot nu toe verkocht Emporia duizenden toestellen. Op basis van het succes in andere landen gaat het bedrijf ervan uit dat het mogelijk is om alleen al in Nederland dit jaar 50.000 seniorenmobieltjes te kunnen verkopen. Wereldwijd streeft Emporia naar ongeveer 500.000 stuks.

portablegear.nl