Interessant:

Kodak lanceert hogeresolutie CMOS Image Sensor

nieuws 6 februari 2008 om 12:06

Eastman Kodak Company maakt een nieuw prestatieniveau mogelijk voor consumentenelektronica met fotocamera, door een nieuw ontwerp van de bouwstenen die gebruikt worden om licht te vangen en deze technologie te verenigen in een gloednieuwe sensor.

Kodak heeft de recentelijk aangekondigde 'Color Filter Pattern'-technologie gecombineerd met een nieuwe CMOS-pixel om de Kodak KAC-05020 Image Sensor te creëren, 's werelds eerste 1.4 micron, 5 megapixel sensor. De nieuwe sensor van Kodak is ontworpen voor gebruik in consumententoepassingen zoals mobiele telefoons en biedt een nieuw resolutieniveau in kleine optische formaten, gebruikmakend van significant kleinere pixels. In tegenstelling tot andere kleine pixelsensoren die slechte afbeeldingen produceren, vooral bij gebrekkige lichtcondities, verandert de 1.4 micron pixel die in de KAC-05020 Image Sensor gebruikt wordt, deze conventie. Het biedt dezelfde of zelfs betere beeldkwaliteit dan de huidige toestellen die gebruik maken van de grotere 1.75 micron CMOS-ontwerpen.

"Camera's in telefoons en andere kleinpixel toestellen presteren vaak slecht, helemaal bij gebrekkige lichtcondities. Om sensoren te fabriceren die gebruik maken van zeer kleine pixels – slechts twee tot drie keer de golflengte van zichtbaar licht – moesten wij al onze kennis van pixel- en sensorontwerp op de proef stellen," zegt Chris McNiffe, General Manager van Kodak's Image Sensor Solutions business. "Door het ontwerp van de CMOS-pixel volledig te herzien en ons werk met zeer gevoelige kleurfilterpatronen en algoritmes uit te rusten, kon Kodak deze bijzondere nieuwe sensor ontwikkelen met een beeldkwaliteit dat voorheen onmogelijk was met CMOS toestellen."

Belangrijk voor het resultaat van deze nieuwe sensor is de KODAK TRUESENSE CMOS- pixel, waarvoor het basisontwerp en de architectuur van traditionele CMOS-pixels opnieuw werd ontworpen. In een standaard CMOS-pixel wordt een signaal gemeten door elektronen te detecteren die worden gegenereerd wanneer licht reageert met het oppervlakte van de sensor. Wanneer meer licht de sensor raakt, worden er meer elektronen gegenereerd wat in een hoger signaal voor elke pixel resulteert. Echter, bij de KODAK TRUESENSE CMOS-pixel is de onderliggende "polariteit" van het silicon tegengesteld, zodat de afwezigheid van elektronen gebruikt wordt om een signaal te detecteren. Deze verandering maakte een reeks verbeteringen mogelijk in het ontwerp en de pixelstructuur, wat er uiteindelijk voor zorgt dat CMOS-imaging de prestaties van CCD-sensoren kan evenaren.

De lichtgevoeligheid van de nieuwe sensor is verbeterd door het gebruik van het recent aangekondigde KODAK TRUESENSE kleurfilterpatroon, die panchromatische, of "heldere", pixels toevoegt aan de al in de sensor aanwezige rode, groene en blauwe pixels. Doordat deze pixels gevoeliger zijn voor alle golflengtes van zichtbaar licht, kunnen zij een duidelijk hogere proportie verzamelen van het licht dat de sensor raakt. In vergelijking met huidige sensorontwerpen biedt deze een toename in lichtgevoeligheid van twee- tot viermaal (van één tot twee fotografische stops) waardoor de prestatie in slecht verlichte omgevingen verbetert en bewegingsruis in actiefoto's vermindert.

Met 5 miljoen pixels biedt de KAC-05020 de hoogste resolutie die beschikbaar is in het populaire 1/4" optische formaat. Daarnaast maakt het beelden mogelijk tot ISO 3200 en het ondersteunt volledige 720p video bij 30 fps. De sensor wordt ondersteund door OMAP™ en OMAP-DM oplossingen van Texas Instruments, waarmee een host beschikbaar is voor KODAK Image Processing en verbeteringsmogelijkheden (zoals digitale beeldstabilisatie, snelle auto-focus, rode-ogen reductie en gezichtsherkenning). Hiermee kunnen cameratelefoons dezelfde prestaties bieden als digitale camera's.

"Voor consumenten is tegenwoordig hoge resolutie een eis maar het is niet meer voldoende," zegt Fas Mosleh, Worldwide Director of CIS Marketing and Business Development van Kodak’s Image Sensor Solutions business. "Kleinere en dunnere camera's in telefoons, goede prestaties bij slecht licht en superieure videoprestaties zijn de kenmerken die de volgende generatie 'imaging'-toestellen voor consumenten mogelijk maakt. Met deze nieuwe Kodak sensor kunnen cameraontwerpers deze toepassingen in handen van hun klanten geven."

De nieuwe sensor is een uitbreiding van Kodak's portfolio van CMOS- en CCD-beeldsensoren voor consumenten- en toegepaste 'imaging'-applicaties. Het bedrijf kan profiteren van de groeiende vraag naar het vastleggen van hogekwaliteitsbeelden in een verscheidenheid van toestellen, groot of klein.

De KAC-05020 zal gedemonstreerd worden tijdens het GSMA Mobile World Congres van 11 t/m 14 februari in Barcelona, Spanje. Proefexemplaren van de KAC-05020 zullen in het tweede kwartaal van 2008 beschikbaar zijn.

portablegear.nl