Interessant:

Nog steeds onduidelijkheid over P2P

nieuws 4 december 2002 om 10:17

Afgelopen maandag was de voorbereidende zitting waarin de vraag centraal staat of peer2peer netwerken verder vervolgd moeten worden.

De Recording Industry Association of America (RIAA) betoogde voor de rechter dat Grokster, Morpheus en MusicCity zich op grote schaal schuldig maken aan schending van de auteursrechten.

De verdediging van Grokster, Morpheus en MusicCity trok een analogie met Microsoft. Grokster advocaat Page tegenover Reuters "Je kunt net zo goed Grokster in de aanklacht vervangen door Microsoft. Waarom wordt Microsoft niet aangeklaagd omdat er met hulp van hun software ook illegale handelingen worden verricht?".

Een ander belangrijk argument van de verdediging is de claim van autonomie van de netwerken. Bij Napster was er nog een centrale server, waar gebruikers en hun gedeelde bestanden geregistreerd stonden. Maar bij de moderne P2P netwerken is daar geen sprake meer van.

Deze rechtzaak is van het grootste belang voor de P2P netwerken. Een uitspraak in het voordeel van de RIAA zou het alle P2P netwerken in de gehele wereld erg lastig maken. De uitslag die maandag werd verwacht, is door de rechter uitgesteld, om meer bedenktijd te hebben.

WebWereld