Interessant:

Veel routeplanners gevaarlijk

nieuws 19 december 2007 om 10:30

Veel routeplanners zijn vaak gevaarlijk, doordat zij door softwarefouten vaak automobilisten naar woonerven sturen, wat een gevaar voor voetgangers en kinderen oplevert. Dat zegt de Stichting Onderzoek Navigatiesystemen.

De stichting onderzocht de nieuwste generatie routeplanners die ook bruikbaar zijn met de mobiele telefoon. De directeur van de Stichting Onderzoek Navigatiesystemen zegt dat het probleem is dat de planners meestal ontworpen zijn om de kortste route te vinden en niet de veiligste route.

De onderzoekers beschuldigen TomTom ervan niet goed rondwegen te vinden, waardoor auto's in woonerven zouden belanden. TomTom zegt dat hun systemen standaard de snelste route zoeken en dus nooit op kleine wegen komen en dat veiligheid een prioriteit is van TomTom. TNO beoordeelde eerder dit jaar het systeem van TomTom als veilig.

In juli van dit jaar ontraden de gemeente Roermond en enkele Friese gemeenten het gebruik van navigatiesystemen voor vrachtwagens in verband met de verkeersveiligheid. Ook de Engelse politie kreeg al te maken met gevaarlijke situaties omdat mensen blind op hun navigatiesysteem vertrouwden.

Het Parool