Interessant:

Muziek downloaden blijft legaal

nieuws 5 september 2007 om 09:25

De uitzondering in het auteursrecht dat je van muziek of films een kopie voor eigen gebruik mag maken, blijft overeind. Dit heeft Justitie-minister Hirsch Ballin geantwoord op Kamervragen van de SP.

Dit tot opluchting van Tweede Kamerlid Arda Gerkens, die wil voorkomen dat Europese regelgeving er toe gaat leiden dat de Nederlandse thuiskopieregeling wordt getorpedeerd.

Bij de nieuwe Europese aanpak van het downloaden van illegaal materiaal, zoals nog niet uitgebrachte films of muziek, leek het of het Nederlandse recht op het maken van een eigen kopie (de thuiskopieregeling) zou kunnen vervallen. Hirsch Ballin stelt dat er geen onderscheidt wordt gemaakt in de Europese Richtlijn tussen een kopie van een legale of illegale bron. Hij geeft aan dat hij pas van plan is de wet aan te passen wanneer het Europese Hof hem ertoe zou dwingen.

Op de vraag wat de minister gaat doen om te voorkomen dat Nederland in een juridische procedure terecht komt vanwege het downloaden uit illegale bron, die zou kunnen leiden tot het einde van de thuiskopieregeling, wil hij meer onderzoek doen en discussiëren met de Kamer.

Gerkens vindt het van belang dat wij ons systeem van het recht op een privékopie kunnen behouden. “De minister geeft aan dat het moeilijk te bewijzen is of iets uit legale of illegale bron komt. Dat klopt, behalve als het boek, de cd of film nog niet is uitgebracht. We moeten voorkomen dat dit door partijen aangegrepen kan worden om het hele stelsel af te schaffen. Daarom heb ik deze vragen gesteld.”

Gerkens verwerpt de geruchten dat de minister het hele downloaden illegaal wil maken. “Dat staat nergens in zijn antwoorden,” aldus Gerkens.