Interessant:

Gedetineerden goed voorzien van mobiele telefoons

nieuws 2 juli 2007 om 07:45

Het aantal mobiele telefoons in bezit van Amerikaanse gedetineerden is nog steeds ongekend hoog. In de staat Californië zijn de afgelopen 12 maanden meer dan 1000 telefoons in beslag genomen.

Het lukt de gevangenissen kennelijk niet om telefoonsmokkel tegen te gaan. De instituties weten ook niet hoe de telefoons door de metaaldetector komen. De telefoons worden vaak compleet met oplader in beslag genomen.

Het bezit van een telefoon is lucratief. De mobieltjes worden voor 20 dollar per vijf minuten verhuurd aan mede-gedetineerden. Telefoonhandel is daarmee lucratiever - en minder strafbaar - dan de inpandige handel in drugs. Het bezit van telefoons brengt echter ook grote risico's met zich mee. Bewakers zijn bang dat telefoons gebruikt zullen gaan worden voor ontsnappingen of opstanden.

In El Salvador werden afgelopen maart 10 gedetineerden opgepakt. Zij hadden telefoons ingeslikt om zo mee naar binnen te smokkelen. Telefoons in gevangenissen is niet alleen een Amerikaans probleem. In Ierland won een gevangene onlangs een prijs in een belspelletje. Hij belde met zijn mobiele telefoon.

CBS13