Interessant:

Wc-bellen blijkt de gewoonste zaak van de wereld

nieuws 14 mei 2007 om 14:51

Bijna ťťn op de tien Nederlanders neemt de mobiele telefoon vrijwel altijd op; zelfs tijdens het liefdesspel of op het toilet. Dat blijkt uit een onderzoek onder 750 bellers van 18 tot 65 uitgevoerd door Blauw Research in opdracht van KPN.

De groep bellers die tijdens het vrijen de telefoon opnemen is met 9 procent aanzienlijk kleiner dan de groep wc-bellers (33 procent van de ondervraagden). Naast deze bijzondere ontboezemingen van de respondenten is er ook een fundamentele wijziging van het telecomlandschap waar te nemen.

De vaste telefoon verliest namelijk steeds meer terrein aan de mobiele telefoon. De helft van de mensen onder de veertig gebruikt thuis ook de mobiele telefoon om mensen te bellen. Grootste reden om thuis mobiel te bellen is gemak. In de mobiele telefoon staan veelal alle contacten vermeld, en de telefoonboekfunctie op de vaste telefoon laat vaak te wensen over. Twintig procent van de ondervraagden heeft thuis zelfs geen vaste aansluiting meer.

Het onderzoek laat verder duidelijke verschillen zien in het thuisgebruik van de mobiele of vaste telefoon tussen verschillende leeftijdsgroepen. Bij de groep tot 40 jaar neemt de mobiele telefoon een promintere plek in dan bij de groep ouder dan 40. Dit wordt onderschreven door het feit dat de mobiel bij de 40-minners na de auto en het internet op de 3e plaats eindigt wanneer hen gevraagd wordt waar ze het meest aan gehecht zijn en niet zonder zouden kunnen. Bij de 40-plussers komt de mobiel op de 5e plaats na de auto, internet, tv en roken. Het valt ook op dat de oudere groep vaker een vaste lijn (83% versus 65%) heeft. 'Gemak' (32%) en 'voordelig' zijn de belangrijkste redenen om maar ťťn (mobiele) telefoon te hebben. Kosten spelen ook een belangrijke rol in de keuze om met de vaste of mobiele telefoon thuis te bellen. Een derde van de respondenten geeft aan de mobiel vaker thuis te gebruiken als er geen prijsverschil zou bestaan tussen vast en mobiel.

Mobiel bellen op de wc lijkt onhygiŽnisch. Uit een onderzoek van de Britse retailer Dial-a-Phone blijkt echter dat een wc-bril hygiŽnischer is dan een mobiele telefoon. Ook BelgiŽ kent een grote groep wc-bellers. Daar neemt 45% van de bellers hun telefoon mee naar de wc.