Interessant:

Mogelijk deze zomer al goedkoop internationaal bellen

nieuws 12 april 2007 om 11:09

Waarschijnlijk kunnen vakantiegangers in Europa nog deze zomer profiteren van lagere tarieven voor grensoverschrijdend bellen. Op donderdag zal een comité van het Europees Parlement stemmen over een voorstel tot verlaging van de roamingkosten.

Als het voorstel aangenomen wordt kant het volledige Parlement zich erover uitspreken. Daarna is enkel goedkeuring van de Lidstaten nodig om de regulering in werking te laten treden.

De operators gaven altijd aan dat de hoge tarieven voor bellen in het buitenland noodzakelijk zijn en waren. De Europese Commissie bestrijdt dit. Volgens de Commissie verdienen de Europese operators gezamenlijk 8,5 miljard euro aan Europese grensoverschrijdende gesprekken. En dat bedrag is volgens de Commissie veel te hoog.

Volgens de operators zijn de prijzen al aan het dalen, de afgelopen jaren met zo'n 25%. Omdat de kostenreductie uit de lengte of uit de breedte moet komen waarschuwen de operators voor een mogelijke daling van het serviceniveau.

Al in 2002 klaagde de Europese Commissie over te hoge tarieven voor grensoverschrijdend bellen. De regulering kwam eind 2006 in een stroomversnelling na goedkeuring van de telecom- en communicatieministers van de EU-lidstaten in Finland.

BBC