Interessant:

Alsnog schikking Napster

nieuws 27 maart 2007 om 10:25

De Duitse uitgever Bertelsmann koopt een juridisch dispuut met EMI af met een regeling. Met deze schikking komt een einde aan een zich jarenlang voortslepend dispuut.

De strijd tussen Napster en EMI stamt uit 2003. Toen claimden een aantal platenmaatschappijen, waaronder EMI en Universal, een bedrag van 15,3 miljard.

De platenmaatschappijen waren van mening dat Napster met zijn (vermeende) illegale activiteiten enkel en alleen heeft door kunnen gaan door de financiële steun van Bertelsmann. Het bedrag van 15,3 miljard dollar zou gelijk zijn aan de gederfde inkomsten van de platenmaatschappijen

Het bedrag waarmee de zaak nu geschikt wordt is niet bekend. Ingewijden vermoeden echter dat het om een bedrag gaat van tussen de 40 en 50 miljoen. Dit bedrag zou dan gelijk zijn aan een eerdere schikking, waarbij Bertelsmann schikte met Universal.

Nu blijft er alleen nog een claim van Warner Music over. Dit platenlabel gaat voorlopig nog niet akkoord met een schikking en overweegt alsnog een rechtzaak te beginnen.

Vlak na de eeuwwisseling investeerde Bertelsmann enorme bedragen in Napster. De Duitse uitgever hield de ruildienst hiermee op de been, maar was toch voornemens Napster om te vormen tot een legale dienst. Van de meer dan 100 miljoen dollar dat 'geïnvesteerd' is in Napster heeft Bertelsmann nooit meer wat terug gezien.

Eind 2003 keerde Napster terug als legale muziekdienst.

Planet Multimedia