Interessant:

Heffing op geheugenkaarten van de baan

nieuws 14 maart 2007 om 20:06

Afgelopen maandag stelde Stichting SONT voor om ook een kopieerheffing op geheugenkaarten en usb-sticks in te voeren, Minister Hirsch Balin (Justitie) houdt deze voorgenomen maatregel tegen.

De Consumentenbond kwam direct in opstand tegen de voorgenomen kopieerheffing, omdat geheugenkaartjes en usb-sticks overwegend gebruikt worden voor persoonlijke dataopslag. En niet zozeer voor de opslag van muziek, zoals Stichting SONT beweerde.

De minister van Justitie maakte eerder de weg vrij voor een heffing op geheugenkaarten en usb-sticks, door een Algemene Maatregel van Bestuur. Onder druk van de Consumentenbond en de elektronicabranche draaide de minister de bewuste Algemene Maatregel van Bestuur terug.

De positie van de Stichting SONT, die zich voornamelijk bezighoudt met kopieerheffingen, staat al langer ter discussie. Consumentenorganisaties en de elektronicabranche vinden dat SONT te ondoorzichtig is en bovendien oncontroleerbaar. Minister Hirsch Balin hield al eerder een voorgenomen kopieerheffing op mp3-spelers tegen.