Interessant:

Thuisheffing op geheugenkaarten

nieuws 12 maart 2007 om 13:39

De Consumentenbond en de elektronicabranche maken zich zorgen over een mogelijke thuiskopieheffing op usb-sticks en geheugenkaarten.

De Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT) is voornemens een thuiskopieheffing van 18 eurocent per usb-stick of geheugenkaart te heffen. Ook geheugenkaarten die bijvoorbeeld alleen gebruikt worden om eigengemaakte foto's op te slaan zullen belast worden. SONT is gemachtigd om de hoogte van de thuiskopieheffing te bepalen. In de stichting zijn zowel de rechthebbenden als de fabrikanten als importeurs vertegenwoordigd.

In een persbericht heeft de Consumentenbond kritiek op de voorgestelde heffing. De Bond voert aan dat het geheugen vaak voor andere toepassingen wordt gebruikt en dat er vaak al een keer betaald is voor een extra kopie (bijvoorbeeld bij downloaddiensten). Daarnaast vreest de Bond dat de heffing op geheugenkaarten zal leiden tot steeds hogere heffingen; bijvoorbeeld een heffing op basis van de hoeveelheid geheugen.

In een gezamenlijke brief met de elektronicabranche (STOBI, FIAR en ICT-Office), doet de Consumentenbond een dringend beroep op de Tweede Kamer om de invoering van de nieuwe thuiskopieheffing te voorkomen. Volgens de bond is het beter om eerst een maatschappelijk debat aan te gaan over heffingen óf technische beperkingen, en over de vraag hoe auteursrechthebbenden een eerlijke beloning kunnen krijgen.

Al eerder heeft de bond samen met het bedrijfsleven zich verzet tegen de komst van een thuiskopieheffing op mp3-spelers, en met succes. De minister van Justitie gaat nu – tegen de uitdrukkelijke wens van de kamer in – toch verder met nieuwe heffingen.