Interessant:

Zweedse torrentsite wil eigen staat uitroepen

nieuws 12 januari 2007 om 17:46

Een Zweedse torrentsite wil zijn eigen staat stichten, om zo de copyrightwetten te omzeilen. Het gaat hier om The Pirate Bay, een Zweedse torrentsite die zich sterk maakt voor de vrije online uitwisseling van bestanden. Eerder was The Pirate Bay betrokken bij de oprichting van een politieke partij. Eerdere pogingen om een staat te stichten liepen op niets uit.

The Pirate Bay heeft zijn zinnen gezet op Sealand, een klein onafhankelijk staatje tien kilometer voor de Engelse kust. Sealand is een oud militair kunstmatig eiland. In 1968 verklaarde Sealand zichzelf een onafhankelijke staat.

Door het kopen van Sealand wil The Pirate Bay een staat stichten waarin iedereen het recht heeft om ongestraft en ongehinderd bestanden uit te wisselen. Leden van The Pirate Bay kunnen donaties doen om de koopsom van 775.000 euro bij elkaar te brengen. In ruil voor hun donaties krijgen donateurs het staatsburgerschap van Sealand en ook viptoegang tot de website van The Pirate Bay.

Sealand wordt echter door geen enkel land als onafhankelijke staat erkend. Sealand heeft wel zijn eigen postzegels en er bestaan ook officiële paspoorten voor de weinige burgers die op Sealand wonen. Het ministaatje haalt zijn inkomsten voornamelijk uit hostingdiensten.