Interessant:

Minister opgeroepen om thuiskopieheffing te herzien

nieuws 6 december 2006 om 19:23

De vorige week aangekondigde nulheffing op mp3-spelers en harddisk recorders heeft geleid tot hevige protesten. Niet alleen de Consumentenbond is tegen de voorgenomen heffing, ook verschillende brancheverenigingen zijn fel tegen de plannen van de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoedingen (SONT). Drie brancheorganisaties vragen de minister om maatregelen.

De Stichting Overlegorgaan Blanco Informatiedragers (STOBI); de Vereniging van Fabrikanten, Importeurs en Agenten op Radiogebied (FIAR); en ICT-Office roepen de minister van Justitie om de plannen van SONT terug te draaien. Bovendien pleiten STOBI, FIAR en ICT-Office voor een verlaging van de huidige kopieerheffingen.

SONT besloot om een nulheffing op mp3-spelers en harddisk recorders in te voeren, naast de geldende heffingen op blanco cd's en dvd's. Door het invoeren van een nulheffing, hoopte SONT de weg vrij te maken voor een heffing die op kon lopen tot 25 euro per mp3-speler.

De brancheverenigingen vrezen echter dat de voorgenomen heffingen averechts zullen werken. Consumenten zullen hun mediadragers steeds vaker in het buitenland kopen. Bovendien stelde de Minister van Justitie eerder dit jaar dat er pas een besluit over een heffing op mp3-spelers genomen kon worden, als er een Europese richtlijn voor handen zou zijn. Deze richtlijn is nog steeds niet opgesteld.

De SONT ligt zelf ook onder vuur, zo is er weinig zicht op de besluitvorming binnen de organisatie. De branche hoopt dat de minister spoedig in zal grijpen en dat Nederlandse regelgeving snel in overeenstemming zal zijn met de soepelere Europese regels.

Webwereld