Interessant:

Consumentenbond fel tegen heffing op mp3-spelers

nieuws 29 november 2006 om 17:33

De Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding heeft vandaag besloten een heffing in te stellen op mp3-spelers en dvd-recorders met een harde schijf. Dit betekent dat consumenten fors meer zullen gaan betalen voor kopiëren, terwijl zij daar al voor betaald hebben. De Consumentenbond vindt dat onaanvaardbaar en eist dat de minister ingrijpt.

Om artiesten en filmmakers te compenseren voor het kopiëren van muziek en films, zijn twee systemen ontstaan. Op de eerste plaats betalen mensen die bijvoorbeeld een liedje downloaden voor het recht om te kopiëren. Via een systeem van ingebouwde DRM-beveiliging op digitale muziek en films bepaalt de muziek- en filmindustrie hoe vaak zij dat kunnen doen. De Consumentenbond is overigens tégen DRM-beveiligingen die in de praktijk voor onredelijke beperkingen zorgen.

Op de tweede plaats kennen we in Nederland het systeem van heffingen op blanco cd’s en dvd’s. Daardoor betalen consumenten dus steeds vaker dubbel, want zij hebben al betaald voor het recht om te kopiëren. De Consumentenbond vindt dat de politiek een duidelijke keuze moet maken: óf digitale beveiliging óf heffingen, maar niet allebei.

Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (afgekort SONT) heeft vandaag besloten om het nóg bonter te maken. Naast de heffing op blanco cd’s en dvd’s, is ook besloten tot een heffing op mp3-spelers en harddiskrecorders (de opvolger van de video). Om zand in de ogen te strooien, is deze nieuwe heffing vooralsnog op 0 euro gesteld. Maar de heffing is daarmee wel een feit. Dat betekent dat consumenten straks ongetwijfeld tot tientallen euro’s méér moeten betalen als zij een muziekspeler of harddiskrecorder kopen. De Consumentenbond vindt dit absoluut onaanvaardbaar.

Op Europees niveau is de discussie over DRM-beveiligingen of heffingen nog in volle gang. In oktober heeft de Nederlandse minister van Justitie aangeven dat SONT moet wachten met nieuwe heffingen totdat daar meer duidelijkheid over is. Inmiddels is helder dat SONT zich daar niets van aantrekt. Bovendien is het volstrekt onduidelijk hoe het geld dat de stichting laat innen precies verdeeld wordt. De Consumentenbond eist daarom van de minister dat hij de bevoegdheden van SONT terugpakt en de kopieerheffingen in een breed maatschappelijk debat grondig tegen het licht gaat houden.