Interessant:

iPod's onder dubieuze omstandigheden geproduceerd

nieuws 14 juni 2006 om 18:01

De Britse krant de Daily Mail bracht een bezoek aan een Chinese fabriek die onder andere de Apple iPod wordt geproduceerd en berichtte over de erbarmelijke omstandigheden waaronder de medewerkers moeten werken. De fabriek produceert voor het Taiwanese Foxconn en staat ook wel bekend als iPod City. Apple heeft inmiddels gereageerd op het artikel.

Foxconn is een grote Taiwanese fabrikant van elektronica. Het bedrijf heeft een miljoen mensen in dienst, waarvan er ongeveer 200.000 in iPod City zouden wonen. iPod City zelf is weer eigendom van het Hon Hai concern. Volgens de Daily Mail verdienen werknemers bij Foxconn slechts zestig euro per maand en moeten ze werkdagen van twaalf uur maken. Op de afdeling waar de iPod Nano gemaakt wordt, maken werknemers zelfs werkdagen van vijftien uur en is het maandsalaris minder dan zestig euro.

Andere grote merken die diensten van Foxconn afnemen zijn computerfabrikant Dell en chipfabrikant Intel. Over het algemeen wordt een groot deel van alle elektronica op de wereld in lage lonenlanden zoals China geproduceerd.

Apple heeft toegezegd om nader onderzoek te doen naar iPod City. Pikant detail is dat Apple zich sterk maakt voor goede werkomstandigheden van al zijn eigen werknemers en die van zijn leveranciers.