Interessant:

Drm-beveiliging verkort batterijduur van mp3-spelers

nieuws 18 maart 2006 om 16:38

Online muziekwinkels beschermen hun muzieknummers op allerlei manieren, het meest gebruikte beveiligingssysteem is dat van Digital Rights Management (drm). Onderzoekers van de Amerikaanse website C|Net ontdekten dat bestanden met drm-beveiliging slecht zijn voor de batterijduur van mp3-spelers. In sommige gevallen bedroeg het verlies van speelduur 25%.

Grootste verliezer was de Zen Vision:M. Creative geeft aan dat de Vision:M een speeltijd heeft van 14 uur. Bij de CNET test zonder beveiligde bestanden was de speeltijd 2 uur hoger dan deze opgegeven speeltijd. Bij gebruik van drm-bestanden daarentegen was de speeltijd 2 uur minder dan de opgegeven speeltijd. Een verschil van 25% dus.

Reden van deze slechtere prestaties is de complexiteit van drm-bestanden. Bestanden die voorzien zijn van drm-beveiliging moeten voortdurend gecontroleerd worden op geldigheid. Dit wordt softwarematig gedaan door de mp3-speler en kost daarom veel extra energie.

Overigens is de Zen Vision:M een negatieve uitschieter. Andere spelers hebben last van hetzelfde euvel, maar daar leidt het gebruik van beveiligde bestanden tot verliezen van 8 a 10%.

WebWereld