Interessant:

Gebruik SMS en chatfunctie slecht voor intelligentie

nieuws 25 april 2005 om 18:21

Dat veelvuldig SMS'en RSI kan veroorzaken is al langer bekend, maar vooraanstaande medici beweren dat SMS'en mensen dommer maakt. Het roken van wiet is zelfs minder schadelijk dan SMS'en. De onderzoekers hebben geen oplossing voor het probleem.

Enkele psychologen deden onderzoek naar de invloed van SMS'en en chatten op het IQ. De proefpersonen die veel SMS'ten of op het internet chatten hadden een IQ dat tien punten onder het gemiddelde ligt. Ter vergelijking, mensen die veel blowen hebben een IQ dat "slechts" vier punten onder het gemiddelde ligt.

Mensen die veel gebruik maken van SMS en chatfuncties, moeten altijd alert zijn, er kan immers altijd een nieuw bericht binnenkomen. Deze constante alertheid speelt de hersenen parten op den duur, die kan de enorme informatiestroom niet meer aan en loopt als het ware vast.

Het gevaar van deze domheid door SMS'en en chatten, infomania genoemd door de psychologen, is het grootst bij mannelijke werknemers van grote bedrijven.

Volgens de onderzoekers moeten bedrijven hun personeel stimuleren om alleen op gezette tijden te communiceren, om de hersenen zo rust te gunnen. Probleem is echter dat de huidige 24-uurs economie weinig ruimte biedt voor rust.

Times Online