Interessant:

Opta dwingt prijsverlaging af voor bellen naar mobiel

nieuws 17 maart 2005 om 22:11

Als het aan telecomwaakhond Opta ligt wordt bellen van een vast toestel naar een mobiele telefoon fors goedkoper. Volgens de Opta zijn de huidige tarieven 30 tot 40 procent te hoog, operators krijgen tot juli de tijd om hun tarieven te verlagen.

Per jaar betalen Nederlandse consumenten 150 miljoen euro teveel voor bellen van vast naar mobiel, aldus het onderzoek van de Opta. Dit onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie, die liet de tarieven in alle Europese lidstaten onderzoeken.

KPN, Orange, Tele2, Telfort, T-Mobile en Vodafone zijn de grootste boosdoeners, aldus de Opta. Deze bedrijven zullen dan ook het meeste merken van de geëiste prijsdalingen.

Mobiele operators hanteren tarieven voor gespreksafgifte, ofwel het toelaten van gesprekken op hun netwerk. Mobiele operators hanteren te hoge tarieven voor het toelaten van gesprekken vanaf een vaste telefoon naar hun klanten. Beheerders van vaste telefoonnetwerken, kunnen weinig anders dan deze hoge tarieven betalen. De Opta pleit voor meer concurrentie en lagere tarieven voor gesprekafgifte.

Operators krijgen enkele maanden de tijd om te reageren op de eisen van de Opta.

Planet Multimedia