Interessant:

KaZaA gebruikers vogelvrij door rechterlijke uitspraak

nieuws 18 oktober 2004 om 21:19

Lange tijd waren Europese gebruikers van P2P programma's zoals KaZaA betrekkelijk veilig voor justitie. De Britse muziekindustrie heeft echter een belangrijke rechtszaak gewonnen. Britse ISP's zijn nu verplicht de identiteit van P2P gebruikers te openbaren.

Alle internetters zijn te herkennen aan een uniek IP adres. Dit IP adres is gemakkelijk te achterhalen en alle KaZaA gebruikers zijn te herkennen aan hun IP adres. De muziekindustrie heeft in principe weinig aan de IP adressen, maar internetproviders weten welke personen bij de verschillende IP adressen horen.

Een Britse rechter heeft bepaald dat providers binnen twee weken de naam en adresgegevens bekend moet maken van internetters, indien de muziekindustrie daarom vraagt. Momenteel loopt er een Brits onderzoekt tegen 28 notoire uploaders van MP3's. Met deze uitspraak is de identiteit van de verdachten simpel te achterhalen.

Opmerkelijk genoeg zijn Amerikaanse providers niet verplicht om de identiteit van hun klanten bekend te maken. Terwijl Amerika een veel hevigere heksenjacht tegen MP3 gebruikers voert, dan Europa.

Nederlandse providers zijn nog niet verplicht de identiteit van hun klanten aan de muziekindustrie bekend te maken.

WebWereld