Interessant:

Minder MP3s op internet door rechtszaken

nieuws 11 juni 2004 om 19:27

De muziekindustrie claimt een internationale overwinning in de anti MP3 oorlog. Volgens de International Federation for the Phonographic Industry (IFPI) is het aantal MP3's op KaZaA en andere P2P programma's met 27 procent gedaald.

Op het hoogtepunt waren er vorig jaar 1,1 miljard MP3's te vinden via de netwerken van onder andere KaZaA, Grokster en iMesh. Dit jaar is dat aantal flink gedaald, op het dieptepunt in januari waren er maar 700 miljoen MP3's te vinden.

Volgens de IFPI is deze daling te danken aan de vele rechtszaken tegen KaZaA gebruikers. Bovendien zouden steeds meer internetters kiezen voor legale, betaalde MP3's.

In totaal voerde de IFPI 200 anti MP3 rechtszaken in Denemarken, Duitsland en Italië. Momenteel bereidt de IFPI zelfs 24 nieuwe rechtszaken voor in Denemarken.

Critici menen dat de IFPI niet goed genoeg zoekt op het internet. De nieuwste software voor muziekuitwisseling maakt het ook nog eens zeer lastig om individuele gebruikers op te sporen. Het aantal MP3’s zou veel groter zijn dan de geschatte aantallen van de IFPI. De IFPI wil geen uitsluitsel geven over welke P2P netwerken het onderzocht heeft.

De enige zekerheid die gegeven kan worden, is een flinke daling in de populariteit van KaZaA. Steeds meer internetters zoeken hun MP3's via andere programma's.

The Register