Interessant:

Huawei Mate 10 Lite review

test 26 januari 2018 om 09:17

De Huawei Mate 10 Lite is tegelijk met de Huawei Mate 10 Pro aangekondigd. De Mate 10 Lite is een mid-range toestel met een groot scherm en twee dubbele camera's. In deze review lees je meer over dit toestel.

Door: Martijn van der Maas

De afgelopen jaren bracht Huawei elk jaar één of meerdere Lite toestellen op de markt. Dit jaar valt deze eer voor het eerst de beurt aan een toestel uit de Mate-serie. De Mate 10 Lite heeft, op zijn naam en grote scherm na, weinig overeenkomsten met de tegelijkertijd geïntroduceerde Huawei Mate 10 Pro. Qua prijs (rond de 300 euro) en prestaties hebben we overduidelijk te maken met een mid-range toestel, maar wel een toestel met twee dubbele camera's én een groot scherm met minimale rand.

Huawei Mate 10 Lite design

Wij testen de zwarte versie van de Huawei Mate 10 Lite. Het toestel ligt door de ronde hoeken goed in de hand. Het oppervlak van de achterkant is wat stroef, waardoor de kans dat het toestel uit je hand of uit je zak glijdt klein is. De achterkant is helaas wel gevoelig voor vlekken en vingerafdrukken. Het scherm is bijna toestelvullend. Zowel aan de voor- als achterzijde treffen we een dubbele camera. Het design is niet heel vooruitstrevend, maar wel elegant en tijdloos.

Huawei Mate 10 Lite

Huawei Mate 10 Lite software

De Mate 10 Lite draait op Android 7 (helaas geen Android 8, dus weer wachten op een update) aangevuld met een eigen user interface Emotion UI 5.1. Emotion UI vergt enige gewenning, maar is uiteindelijk een prima user interface. Voorheen deed het UI erg Chinees aan, maar de afgelopen jaren is het aardig mainstream geworden. Handig is de mogelijkheid om twee accounts te gebruiken voor Facebook en Whatsapp. Jammer is dat er veel bloatware wordt meegeleverd, waaronder apps van Facebook, Instagram, Booking.com, eBay en games. Al deze apps nemen ruimte in en de kans is groot dat je niet op deze apps zit te wachten. Gelukkig zijn ze wel te verwijderen.

Huawei Mate 10 camera's

Een dubbele hoofdcamera is tegenwoordig een populaire functie. Bijzonder is dat deze telefoon ook een dubbele frontcamera heeft. De tweede camera wordt in beide gevallen gebruikt om diepte-informatie op te slaan, zodat je foto's kan maken met mooie scherpte-diepte-effecten. De hoofdcamera maakt prima foto's. Minpuntje is het ontbreken van een optische beeldstabilisator. Hierdoor zijn foto's wat sneller bewogen, met name met minder goede lichtomstandigheden. De instelmogelijkheden, in de prettige interface, zijn erg uitgebreid. De front-camera maakt redelijke selfies, die wel wat vlekkerig zijn. Video's schiet je in maximaal Full HD. 4K zoals tegenwoordig bij veel midrange-toestellen aanwezig, ontbreekt dus.

Huawei Mate 10 camerasoftware

Huawei Mate 10 hardware

De Huawei Mate 10 Lite heeft niet de meest krachtige processor. Het toestel scoort een Futuremark Work 2.0 score van 4.881. Dit is vergelijkbaar met de score van bijvoorbeeld een Samsung Galaxy J3 2017, die de helft kost van de Mate 10 Lite. Net als bijvoorbeeld de LG Q6 en de Samsung Galaxy A8 2018 heeft de Mate 10 Lite een scherm met een 18:9-verhouding. Het scherm heeft een goede 1.080 x 2.160 resolutie en oogt uitstekend. De vingerafdruksensor op de achterzijde werkt, zoals we dat van Huawei gewend zijn, uitstekend. De accu haalt een Futuremark Work 2.0 gebruikstijd van 8 uur 42 continu gebruik. Met de Mate 10 Lite kan je dus makkelijk een of anderhalve dag vooruit zonder bij te laden. De keuze voor micro-USB is teleurstellend. Langzaam maken alle toestellen de stap naar USB-C. Het zou fijn geweest zijn als de Mate 10 Lite ook deze nieuwe standaard had ondersteund.

Conclusie

De Huawei Mate 10 Lite is een prima toestel. Als je op zoek bent naar een toestel met een groot goed scherm én dubbele camera's voor rond de 300 euro dan is de Mate 10 Lite een uitstekende keuze. De camera is helaas iets minder goed dan gehoopt. Ook op andere punten komt de Mate 10 Lite tekort, zo ontbreken 4K-video, USB-C en Android 8. Met het fraaie toestel kom je dan wel weer goed voor de dag. Als je niet perse een groot scherm wil hebben dan kan je de Huawei P10 overwegen. Dit toestel is 50 euro goedkoper, heeft een minder scherm, maar biedt wel weer een betere camera en dezelfde prestaties.

portablegear.nl