Interessant:

Nederlanders willen e-books in bibliotheek

nieuws 17 maart 2016 om 13:40

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders graag zien dat bibliotheken e-books kunnen uitlenen. De helft van respondenten hecht hier waarde aan. Iets minder Nederlanders, 4 op de 10, vinden dat bibliotheken ook de nieuwste e-books moeten aanbieden.

De Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) heeft marktonderzoeksbureau Ipsos gevraagd onderzoek te doen naar de behoeften van Nederlanders over de uitleen van e-books door de openbare bibliotheek. De omvang van de steekproef omvatte ruim 1.000 respondenten.

Om mee te gaan met de digitale ontwikkelingen vindt de helft dat de bibliotheken alle beschikbare e-books moeten kunnen aanbieden aan hun leden. Uitgevers zullen in dat geval toestemming moeten geven om dat te doen. Driekwart van de Nederlanders verwacht dat het e-book het papieren boek niet zal vervangen.

Kobo Touch 2.0 e-reader
Kobo Touch 2.0 e-reader

Met uitgevers worden licentieovereenkomsten gesloten voor het beschikbaar stellen van e-books via de bibliotheek. Op dit moment is ongeveer 25% van het totaal van de beschikbare e-book titels verkrijgbaar via de openbare bibliotheek. Het betreft veelal oudere titels en dan nog alleen de titels die uitgevers beschikbaar willen stellen. Niet alle uitgevers willen zaken doen met de bibliotheken.

De bibliotheken zijn voorstander van een systeem waarbij een een leenrechtvergoeding wordt betaald voor het gebruik van auteursrechtelijk beschermd werk, net zoals dit gebruikelijk is voor fysieke boeken.

Bibliotheken in Nederland begonnen begin 2014 met de uitleen van e-books. In augustus 2015 kreeg een bibliotheek echter een berisping voor het aanbieden van een e-readerabonnement waarbij het zelf de tarieven en voorwaarden had vastgesteld.

VoB