Interessant:

Tijdelijk doofheid door smartphone

nieuws 1 maart 2016 om 15:32

Uit onderzoek van de University College uit Londen blijkt dat smartphone-gebruik tijdelijke doofheid kan veroorzaken. Doordat je hersenen tijdens het appen of sms'en volledig gefocust zijn op het visuele aspect, dringen alledaagse geluiden tijdelijk niet meer door.

Geluiden met een aanzienlijk harder volume blijken wel tot de appende of sms'ende gebruiker door te dringen, denk hierbij aan een sirene van ambulance of brandweerwagen. De tijdelijke 'doofheid' is overigens niet uniek bij smartphone-gebruik, maar zou ook ontstaan in andere situaties waar de visuele focus elders ligt (bijvoorbeeld bij het lezen van een boek of het kijken van een film).

Het is overigens zeer de vraag hoe presentatief het onderzoek (met de titel Inattentional Deafness: Visual Load Leads to Time-Specific Suppression of Auditory Evoked Responses) is, want er deden maar 13 vrijwilligers aan mee. Zij moesten opdrachten uitvoeren op de telefoon, terwijl op de achtergrond geluiden uit het dagelijks leven op normaal volume werden afgespeeld. Alle dertien proefpersonen hoorden door de focus op de telefoon de geluiden niet meer en hadden dus last van de tijdelijke 'doofheid'.

Uit eerder onderzoek van de Florida State University bleek dat ook een inkomende notificatie van je smartphone (een ringtone, alarmwekker of vibratie) voor zoveel afleiding zorgt dat je je focus op iets waarmee je bezig bent volledig verliest. Onderzoek van Microsoft toonde daarnaast aan dat het veelvuldig gebruik van een smartphone zorgt voor een extreem korte aandachtsspanne.

Metro