Interessant:

Apple moet iPhone kraken voor FBI

nieuws 18 februari 2016 om 10:32

Apple is door een Amerikaanse rechter verplicht om de FBI de iPhone van een terrorist te helpen kraken. De man schoot vorig jaar, samen met zijn vrouw, veertien mensen dood. Daarna werd hij zelf doodgeschoten door de politie.

De rechter eist dat Apple de FBI helpt om deábeveiligingssoftware op het toestel van de terrorist te omzeilen. Sinds 2015 is alle data op Apple-apparaten, waaronder foto's en berichten, versleuteld. Alleen met het juiste wachtwoord is toegang tot de gegevens mogelijk. Na tien verkeerde pogingen wordt echter de data automatisch van het toestel verwijderd.

Ook Apple zelf heeft geen toegang tot de data. Toch wil de rechter dat het bedrijf de FBI helpt. Apple moet de software zo aanpassen dat de FBI tot in het oneidige pogingen kan doen om het wachtwoord te kraken. Daarnaast moet Apple de FBI helpen aan een methode waarmee snel allerlei verschillende combinaties kunnen worden getest, zonder deze allemaal handmatig te hoeven invoeren.

Apple iPhone 6S
Apple iPhone 6S

Apple heeft nog niet gereageerd op de uitspraak van de rechter, maar de verwachting is dat het bedrijf in beroep gaat. Apple heeft zich in het verleden, net als concurrent Google, verzet tegen het openbaar maken van data van haar gebruikers. De bedrijven vinden dat dat het vertrouwen van de consumenten schaadt. Apple krijgt van de Nederlandse politie ook vaak verzoeken om mobiele gegevens, maar komt daar slechts zelden aan tegemoet.