Interessant:

Roofvogels als bescherming tegen drones

nieuws 1 februari 2016 om 13:28

De Nederlandse politie onderzoekt de mogelijkheid of roofvogels kunnen worden ingezet als bescherming tegen drones. De Nederlandse veiligheidsdiensten achten terroristische aanslagen met drones in de toekomst zeer waarschijnlijk.

Drones zijn kleine onbemande vliegtuigjes die op afstand bestuurd kunnen worden. De Nederlandse veiligheidsdiensten houden rekening met terroristische aanslagen, waarbij gebruik wordt gemaakt van drones. Met een drone zouden terroristen bijvoorbeeld een bom of een giftig gas op een gebouw of een mensenmassa kunnen laten vallen. Terroristen kunnen daarnaast ook eenvoudig chaos en paniek veroorzaken door hun drone met een onschuldige lading uit te rusten.

Roofvogels als bescherming tegen drones
Roofvogels als bescherming tegen drones

De Nederlandse veiligheidsdiensten testen nu verschillende methodes om drones uit te schakelen. Er is onder meer een drone met een schietnet, die een vijandige drone kan 'vangen' (en vervolgens veilig laten landen met een parachute). Ook is er een systeem met krachtige microgolven ontwikkeld, waarmee een drone op afstand kan worden gehouden. De meest opmerkelijke test is echter de inzet van roofvogels, die worden getraind om een drone met hun klauwen vast te grijpen en uit de lucht te halen.

In Nederland bundelde in 2014 een groep drone-liefhebbers de krachten om helderheid te scheppen over het wettelijk toegestane gebruik van drones voor consumenten. In de Verenigde Staten onderzoekt Amazon de mogelijkheid om drones in te zetten voor het leveren van pakketjes.

NOS