Interessant:

Huilen-van-het-lachen-emoji is Woord van het Jaar 2015

nieuws 18 november 2015 om 10:26

De Engelse Oxford Dictionaries heeft niet een woord maar een emoji verkozen tot Woord van het Jaar 2015. Het gaat daarbij om de 'huilen-van-het-lachen'-emoji.

Het is voor de allereerste keer dat de Oxford Dictionaries een pictogram in plaats van een woord tot Woord van het Jaar heeft gekozen. Het pictogram (zie onder) is een emoji die huilt van het lachen, in het Engels ook wel bekend als 'Face with Tears of Joy'. Oxford Dictionaries koos deze emoji tot Woord van het Jaar 2015, omdat dit 'woord' het beste de stemming en preoccupaties van 2015 weerspiegelde.

Huilen-van-het-lachen-emoji is Woord van het Jaar 2015
Huilen-van-het-lachen-emoji is Woord van het Jaar 2015

Oxford University Press, uitgever van Oxford Dictionaries, werkte dit jaar samen met SwiftKey (ontwikkelaar van app-toetsenborden) om de data en statistieken van de meest gebruikte emojis wereldwijd te achterhalen. Volgens SwiftKey werd de huilen-van-het-lachen-emoji in 2015 wereldwijd het meest gebruikt: van alle gebruikte emojis in 2015 in Groot-Britannië nam deze emoji 20 procent voor haar rekening, en in de Verenigde Staten 17 procent

Emojis bestaan al sinds de jaren 90, maar in 2015 nam het gebruik (evenals het gebruik van het woord 'emoji') enorm toe. Apple introduceerde dit jaar multiraciale emojis, Microsoft kwam met een emoji van een opgestoken middelvinger. In 2013 werd in Nederland 'selfie' verkozen tot Woord van het Jaar.

Oxford Dictionaries