Interessant:

Politie krijgt app voor ID-controle

nieuws 30 oktober 2015 om 12:52

De politie in Nederland krijgt een speciaal mobieltje met een nieuwe app waarmee agenten snel iemands ID kunnen controleren en rijbewijzen en paspoorten kunnen scannen. Agenten kunnen er ook digitale boetes mee uitdelen.

De politie is al bijna een jaar bezig met een proef met het speciale mobieltje en de bijbehorende app, die de naam MEOS (Mobiel Effectiever op Straat) draagt. Momenteel werken al 10.000 agenten met het toestel en de app. De bedoeling is dat op termijn 35.000 agenten van het speciale toestel worden voorzien. Met de app kan een agent een pasfoto opvragen, alleen aan de hand van een naam en geboortedatum. Ook kunnen rijbewijzen en paspoorten gescand worden.

De app kijkt dan zowel in interne of externe systemen of de betreffende persoon gezocht is of openstaande boetes heeft. In de toekomst wil de politie de app verder uitbreiden, zoals met de mogelijkheid om ter plekke aangifte te doen. Ook zullen andere politie-eenheden, zoals de recherche, van de app worden voorzien.

Het mobieltje is voorzien van extra beveiligingsmaatregelen, zodat gevoelige informatie niet uitlekt. Data op het toestel is op afstand te wissen en alle informatie op het toestel wordt centraal opgeslagen en bewaard.

NRC