Interessant:

Apple Watch tegen epilepsie

nieuws 20 oktober 2015 om 11:41

Apple heeft bekendgemaakt dat ResearchKit nieuw onderzoek naar epilepsie mogelijk maakt. ResearchKit is open source medische software en tovert de iPhone en Apple Watch om tot een krachtig hulpmiddel voor medisch onderzoek.

Artsen, wetenschappers en andere onderzoekers kunnen via iPhone-apps vaker ťn nauwkeuriger onderzoeksgegevens verzamelen van de deelnemende patiŽnten.†Voor de deelnemers zelf betekent ResearchKit een hele vooruitgang omdat ze nu makkelijker dan ooit een bijdrage aan medisch onderzoek kunnen leveren. Zo is de procedure waarmee ze toestemming geven geheel interactief, zijn zaken als het voltooien van een opdracht of het opsturen van vragenlijsten een stuk eenvoudiger en kunnen deelnemers zelf bepalen hoe hun medische gegevens worden gedeeld met de onderzoekers.†

De EpiWatch-app, die is ontwikkeld door Johns Hopkins, is het eerste onderzoek op het gebied van epilepsie dat wordt uitgevoerd met Apple Watch en ResearchKit. Doel van dit onderzoek is kijken of de sensoren van Apple Watch kunnen worden ingezet om het begin van een epileptische aanval te signaleren en de duur ervan te bepalen. Tijdens de eerste fase van dit onderzoek wordt gebruikgemaakt van een zelf ontwikkelde toepassing op Apple Watch.

Apple Watch
Apple Watch

PatiŽnten kunnen daardoor met ťťn tikje de speciale Watch-app openen die gegevens van de versnellingsmeter en hartslagmeter vastlegt, zodat een digitaal beeld van de aanval ontstaat en meteen ook een waarschuwing naar een naaste wordt gestuurd. De app houdt een logbestand bij van alle aanvallen en de mate waarin de patiŽnt reageert tijdens een aanval. De app kan ook fungeren als hulpmiddel voor patiŽnten om hun aandoening zo goed mogelijk in banen te leiden, bijvoorbeeld doordat ze kunnen bijhouden wanneer ze hun medicijnen hebben ingenomen en kunnen zien of er bijwerkingen optreden. Daarnaast is het mogelijk om de eigen verschijnselen te vergelijken met die van de overige deelnemers aan het onderzoek.

"In de Verenigde Staten hebben meer dan twee miljoen mensen last van epilepsie. Met deze nieuwe app, die is gemaakt met behulp van ResearchKit, kunnen patiŽnten interactief hun aandoening in kaart brengen. Daarnaast leidt deze app hopelijk tot een nieuwe app die verschillende typen epilepsie-aanvallen kan onderscheiden en naaste familie of verzorgenden kan alarmeren", aldus Gregory Krauss, M.D., Professor of Neurology aan de Johns Hopkins University School of Medicine. "We kunnen nu technologie inzetten om in het hele land epilepsie-aanvallen bij te houden en op een compleet nieuwe manier gegevens te verzamelen."

Naast†nieuw ResearchKit-onderzoek naar epilepsie heeft Apple ook nieuw medisch onderzoek naar autisme (met de†Autism & Beyond-app)†en melanoom (door de Oregon Health & Science University)†aangekondigd.

portablegear.nl