Interessant:

Vluchtelingen kunnen niet zonder smartphone

nieuws 31 augustus 2015 om 13:25

De duizenden vluchtelingen die de afgelopen weken de Balkan zijn binnengestroomd hebben niet alleen behoefte aan eten, water en onderdak: ze zijn ook altijd op zoek naar een oplaadstation voor de smartphone.

De duizenden migranten, die de afgelopen weken vanuit ServiŽ naar Hongarije zijn gekomen, in de hoop vanuit dat land een weg naar andere landen te vinden, kunnen niet meer zonder smartphone. Ze gebruiken hun telefoons voor het posten van real-time updates over routes, arrestaties, locaties van de grenswachten en om plaatsen te vinden om te overnachten. De telefoons worden ook gebruikt voor locatiebepaling, om de weg te vinden en om via social media in contact te blijven met vrienden en familie.

Migranten die succesvol het water tussen Turkijke en Griekenland hebben overgestoken versturen meestal als eerste met hun smartphone een bericht naar familie dat ze de overtocht hebben gehaald. "Ik had nooit op mijn bestemming kunnen aankomen zonder mijn smartphone", vertelt een migrant aan de New York Times. "Ik raak in de stress als de batterij van mijn toestel begint leeg te raken." "Elke keer als ik in een nieuw land kom, koop ik een SIM-kaart, activeer ik internet en download een kaart om te zien waar ik ben", vertelt weer een andere migrant uit SyriŽ aan de Amerikaanse krant. Het is dus niet vreemd dat de migranten net zoveel behoefte hebben aan stopcontacten om hun smartphones te kunnen opladen als aan water, eten en onderdak.

Er wordt ook misbruik gemaakt van de populariteit van smartphones onder de migranten. Illegale vervoersdiensten adverteren op Facebook net alsof ze normale reisbureaus zijn, met fraaie foto's en "aanbiedingen" waarin transport naar andere landen wordt aangeboden. Een prijs voor de reis van het Turkse Istanboel naar het Griekse†Thessaloniki heeft een prijskaartje van rond de 1.700 euro.

New York Times