Interessant:

iOS Wizard Brain Training-game tegen schizofrenie

nieuws 5 augustus 2015 om 09:56

Wizard, een Brain Training-achtige game in de iOS Peak-app, is bevorderlijk voor de cognitieve functies en kan de impact van schizofrenie helpen minimaliseren. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Cambridge.

De Wizard-toepassing, die beschikbaar is via de Peak-app in iOS, werd vier weken getest door 22 partcipanten die warenágediagnosticeerd met schizofrenie. Mensen met schizofrenie kunnen last hebben van gedragsveranderingen, verwarrende gedachten, apathie of waanbeelden. Kenmerken zijn ook cognitieve gebreken als een slecht episodisch geheugen, waardoor onder meer tijden en data slecht kunnen worden onthouden, en het moeilijk kan zijn om context te begrijpen.

Wizard is erop gericht om de cognitieve functionaliteit en het episodisch geheugen van mensen met schizofrenie te verbeteren aan de hand van in-game taken, zoals de speler door kamers laten bewegen en objecten in dozen en op verschillende locaties te identificeren. Het spel is geintegreerd in Peak, de Brain Training-app voor iOS, nadat in april 2015 een partnership met deááuniversiteit van Cambridge werd gesloten.

Peak-app voor iOS met Wizard Brain Training-game
Peak-app voor iOS met Wizard Brain Training-game

"Omdat het spel interessant is, zullen zelfs de patienten met een gebrek aan motivatie geprikkeld zijn om de training voort te zetten. (...) De conceptstudie toont aan dat het geheugenspel kan werken waar medicijnen tot nu to gefaald hebben", aldus een onderzoeker. "Dankzij deze nieuwe app komt het Wizard-geheugen spel wijd en goedkoop beschikbaar. Neurowetenschappers aan deáuniversiteit van Cambridge zullen samen met Peak helpen om de game-industrie naar een niveau te brengen en de voordelen van cognitieve verbetering te promoten."

Uit Frans onderzoek onder kinderen bleek in 2009 dat het spelen van Brain Training je niet slimmer zou maken.

The Guardian