Interessant:

Verlies focus door smartphone-notificatie

nieuws 28 juli 2015 om 12:36

Uit onderzoek van deáFlorida State University blijkt dat een inkomende notificatie van je smartphone (een ringtone, alarmwekker of vibratie) voor zoveel afleiding zorgt dat je je focus op iets waarmee je bezig bent volledig verliest.

De afleiding van een kleine notificaties, of dat nu een geluid of een trilling is, is zelfs vergelijkbaar met de effecten bij actief gebruik (bellen of sms'en) van de smartphone. De onderzoekers vonden het schokkend hoeveel effect een notificatie, toch vooronderstelt als een kleine afleiding, kon hebben op de focus van de zaak waarmee je bezig bent.

De studie, met de titel The Attentional Cost of Receiving a Cell Notification, toont aan dat hoewel notificaties in het algemeen qua tijdsduur heel kort zijn, ze toch irrelevante of afdwalende gedachtes kunnen veroorzaken bij een andere bezigheid. "Smartphonenotificaties verstoren significant de prestaties bij een gegeven taak, zelfs als de gebruiker niet direct met het toestel interacteert tijdens de taak", aldus de onderzoekers.

Voor het onderzoek vergeleken de onderzoekers de prestaties van twee verschillende groepen bij een computeropdracht die veel aandacht vroeg. Bij een groep werden notificaties verstuurd tijdens het onderzoek. Het bleek dat deze groep meer fouten maakte bij de opdracht. De waarschijnlijkheid op een fout bij de groep met notificaties was zelfs drie keer groter dan van de groep zonder notificaties.

Cellular-news