Interessant:

Mobiel internet onbruikbaar door advertenties

nieuws 23 juli 2015 om 11:04

Gebruik van mobiel internet op smartphones en tablets wordt steeds frustrerender door de enorme toename van technisch geavanceerde advertenties, die bijna alle bandbreedte in beslag nemen.

Daarover bericht de Britste krant The Guardian. In de begindagen van het internet (met telefoonverbindingen) bestonden webpagina's voornamelijk uit tekst, zodat ze zo snel mogelijk konden laden. Tegenwoordig zijn webpagina's echter ontworpen voor smartphones die supersnel breedband-internet ondersteunen, maar dat betekent niet dat dit de gebruiksvriendelijkheid ten goede is gekomen.

"De meeste webpagina's bestaan nu voornamelijk om geld te generen door het tonen van advertenties of door jouw persoonlijke gegevens zo snel mogelijk aan de hoogste bieder door te verkopen", aldus The Guardian. "Vroeger zagen verschillende gebruikers vrijwel altijd dezelfde website, met het huidige gepersonaliseerde advertentiemodel ziet een en dezelfde website er voor verschillende gebruikers vrijwel altijd anders uit. Ten eerste brengt dit veel privacyzorgen met zich mee, ten tweede drukt het ook de snelheid van de webpagina's. Het enorme technologische ecosysteem achter de advertenties, met allerlei verschillende scripts en cookies, neemt namelijk veel bandbreedte beslag. Verder worden advertenties steeds irritanter, waarbij er bijvoorbeeld eerst verplicht naar een videoreclame moet worden gekeken voordat er toegang wordt verkregen tot de daadwerkelijke content."

Uit eerder onderzoek bleek dat Vorig jaar in de Verenigde Staten 49,5 miljard dollar is uitgegeven aan adverteren op internet, 16 procent meer dan in het voorgaande jaar.

textually.org