Interessant:

Toshiba in de problemen na miljoenen boekhoudschandaal

nieuws 22 juli 2015 om 09:53

De CEO van Toshiba, Hisao Tanaka, is opgestapt nadat uit onderzoek is gebleken dat het Japanse bedrijf de afgelopen zes jaar haar winst veel te rooskleurig (met 1,2 miljard dollar) heeft weergegeven.

Naast CEOáHisao Tanaka stappen ook twee andere Toshiba-topmannen, namelijk vice-voorzitter Norio Sasaki en adviseur Atsutoshi Nishida, op bij Toshiba in een poging om het vertrouwen van aandeelhouders en investeerders terug te winnen. Naar verluidt zouden Tanaka en Sasaki een sfeer hebben gecreeerd waarin afdelingshoofden onder druk werden gezet om hun cijfers te vervalsen om aan de strenge doelen te voldoen. Tanaka als Sasaki zouden hebben geweten van de te rooskleurige winstweergaves.

In de persconferentie waarin de drie Toshiba-topmannen hun afscheid aankondigden, toonden de mannen berouw. "Ik zie dit als de schadelijkste gebeurtenis voor ons merk in de 140-jarige geschiedenis van het bedrijf", vertelde Tanaka de media. "Ik denk dat deze problemen niet in een nachtje zijn opgelost".áMasashi Muromachi, Toshiba's huidige voorzitter, is voorlopig aangesteld als nieuwe CEO, totdat er een nieuw persoon wordt gevonden. Hij zal het financiele schandaal voor een onderzoekscommissie moeten verantwoorden.

Toshiba zou al sinds 2008 rommelen met de boekhouding en in de afgelopen zes jaar haar winsten met 1,2 miljard dollar te rooskleurig hebben weergegeven. Enkele investeerders denken dat de topmanagers onrealistische doelen hadden gesteld, omdat zij erg bezorgd waren over de impact van deáFukushima-kernramp in 2011 op Toshiba's nucleaire divisie. In 2011 kwam naar buiten dat een ander Japans' multinationaal, Olympus,ásinds de jaren '90 miljardenverliezen had verborgen in de boekhouding.

Pocket-lint.com