Interessant:

EU: afschaffing roamingkosten in 2017

nieuws 1 juli 2015 om 09:37

De Europese Commissie heeft met de Europese lidstaten een voorlopige overeenkomst bereikt voor de afschaffing van roamingkosten in 2017. Daardoor betaal je in alle EU-landen dezelfde prijs voor bellen, sms'en en mobiel internet.

De Europese Commissie werkte al langer aan het afronden en uiteindelijk afschaffen van roamingkosten binnen EU-lidstaten. De prijzen voor bellen, sms'en en mobiel internet zijn sinds 2007 met 80 procent gedaald. Data-roaming is nu 91 procent goedkoper in vergelijking met 2007. In de nieuwe voorlopige overeenkomst staat ook dat roaming al vanaf april 2016 goedkoper wordt: operators mogen vanaf die datum een maximumtoeslag van € 0,02 per SMS en € 0,05 per MB berekenen. 

In de nieuwe overeenkomst is ook voor het eerst het principe van netneutraliteit in de Europese wet vastgelegd. Daarin staat onder meer dat gebruikers vrij toegang moeten hebben tot alle internetcontent, en dat ze niet zonder reden geblokkeerd of vertraagd mogen worden.

Het Europees Parlement bereikte in 2014 al een overeenkomst over de afschaffing van roamingkosten en netneutraliteit, maar moest lang wachten op goedkeuring van de Europese Commissie.

European Commission Press Release Databa