Interessant:

LG-smartphone met Nokia-technologie na patentdeal

nieuws 17 juni 2015 om 09:37

Het Koreaanse LG heeft een patentdeal gesloten met het Finse Nokia Technologies voor het gebruik van Nokia's smartphone-patenten. Hiertoe kan LG in de toekomst een smartphone met Nokia-technologie op de markt brengen.

LG voegt zich bij de inmiddels meer dan 60 andere afnemers van Nokia's technologielicenties op het gebied van 2G-, 3G- en 4G-communicatie. LG is echter wel de eerste bekende grote smartphonefabrikant die onderdeel is van het licentieprogramma sinds Nokia haar Devices & Services-afdeling in 2014 verkocht aan Microsoft. De exacte royality-verplichtingen van LG aan Nokia Technologie worden nog onderworpen aan commercieel  en onafhankelijke arbitrage (overleg), dat naar verwachting binnen 1 a 2 jaar moet zijn afgerond. Andere voorwaarden van de overeenkomst blijven vertrouwelijk tussen de twee bedrijven.

"We zijn erg blij om LG Electronics te verwelkomen in ons licentieprogramma", zegt Ramzi Haidamus, President van Nokia Technologies. "We hebben constructief samengewerkt met LG Electronics en een deal overeengekomen die wederzijds voordelig is, inclusief het gebruik van onafhankelijke arbitrage om onze verschillen op te lossen. Deze overeenkomst maakt verdere samenwerking tussen onze bedrijven in de toekomst mogelijk".

Het huidige Nokia, dat in mei haar 150ste verjaardag vierde, is het resultaat van twee grote transformaties in de afgelopen jaren. Ten eerste de uitkoop van Siemens (voor 1,7 miljard euro) uit de joint-venture Nokia Siemens Networks in 2013. Ten tweede de verkoop van de Devices & Services-divisies (de 'mobiele telefoon-afdeling') aan Microsoft, voor 5,5 miljard euro, in 2014. Dat heeft geresulteerd in een bedrijf dat nu drie belangrijke pijlers heeft: Nokia Networks (telecommunicatiedivisie die op veel terreinen, zoals 4G, marktleidend is), Nokia Technologies (voor de licensering van Nokia's bijzonder brede patentportfolio) en HERE (navigatiedienst, die Nokia overigens op termijn ook wil verkopen). Om verder te groeien op de telecommunicatie- en netwerkmarkt kondigde Nokia in april dit jaar aan Alcatel-Lucent over te nemen voor 15,6 miljard euro.

Nokia