Interessant:

Geen gsm-verbod voor fietsers

nieuws 20 mei 2015 om 13:49

Er komt voorlopig geen gsm-verbod voor fietsers in Nederland. Volgens Melanie Schultz, de minister van Verkeer, is een dergelijk verbod niet te controleren.

Schultz baseert zich hierbij op landen waar telefoongebruik op de fiets vrijwel is uitgebannen (zoals in Denemarken en veel landen in Zuid-Europa) en waar een dergelijk verbod nauwelijks wordt gehandhaafd. Het verbod is lastig na te leven, omdat fietsers op heterdaad betrapt moeten worden, en de minister wil geen regelgeving die niet of moelijk handhaafbaar is. Zij wil fietsers daarom op een 'positieve manier tot gedragsverandering' aanzetten. Daarbij kan gedacht worden aan een app waarmee fietsers punten halen als ze niet bellen op de fiets. Daarnaast zou gevaarlijk gedrag op de fiets ook nu al bestraft kunnen worden via de Wegenverkeerswet. In de praktijk blijkt dit echter zelden voor te komen.

In 2014 startte het ministerie van Infrastructuur en Milieu, in samenwerking met Nederlandse providers, een campagne tegen smartphonegebruik in het verkeer. Voor fietsers kwam er toen een speciale 'Fietsmodus-app' die je beloont als je je smartphone niet op de fiets gebruikt.

Algemeen Dagblad