Interessant:

Nokia viert 150ste verjaardag

nieuws 13 mei 2015 om 11:01

Nokia viert deze week haar 150ste verjaardag. Het Finse bedrijf, opgericht in 1865, transformeerde zich in deze jaren van houthulp-verwerker tot fabrikant van rubberen laarzen en van mobieltjesfabrikant tot telecommunicatiespecialist.

"De geschiedenis van Nokia is vol veranderingen: van papier naar kabels, van rubberen laarzen naar televisies, en van mobiele telefoons naar het Nokia van vandaag de dag", aldus Nokia CEO Rajeev Suri. "De afgelopen 150 jaar hebben we verandering omarmd, en we zijn er altijd sterker uitgekomen. Onze recente overname van Alcatel-Lucent markeert weer zo'n bijzonder moment. Wij gaan voorwaarts met overtuiging, vertrouwen en nederigheid, volledig gefocust om het potentieel van een immer toenemende connected wereld volledig te realiseren".

Het huidige Nokia is het resultaat van twee grote transformaties in de afgelopen jaren. Ten eerste de uitkoop van Siemens (voor 1,7 miljard euro) uit de joint-venture Nokia Siemens Networks in 2013. Ten tweede de verkoop van de Devices & Services-divisies (de 'mobiele telefoon-afdeling') aan Microsoft, voor 5,5 miljard euro, in 2014. Dat heeft geresulteerd in een bedrijf dat nu drie belangrijke pijlers heeft: Nokia Networks (telecommunicatiedivisie die op veel terreinen, zoals 4G, marktleidend is), Nokia Technologies (voor de licensering van Nokia's bijzonder brede patentportfolio) en HERE (navigatiedienst, die Nokia overigens op termijn ook wil verkopen).

Nokia 1100
Nokia 1100

Om verder te groeien op de telecommunicatie- en netwerkmarkt kondigde Nokia in april dit jaar aan Alcatel-Lucent over te nemen voor 15,6 miljard euro. Sporadisch brengt Nokia ook nog producten onder haar eigen naam op de markt, zoals de Nokia N1-tablet. De Finnen ontkennen echter de hardnekkige geruchten dat er nieuwe Nokia-smartphones op stapel staan. De Nokia 1100 uit 2003 is met meer dan 250 miljoen verkocht exemplaren de best verkochte mobiele telefoon ooit en zelfs één van de best verkochte elektronische consumentenapparaten ooit.

Nokia