Interessant:

Verbod gsm-jammers op scholen

nieuws 30 april 2015 om 13:58

Het gebruik van gsm-jammers op middelbare scholen tijdens de examens is verboden. Als scholen toch een gsm-jammer gebruiken, kunnen zij een boete krijgen van 1.800 euro.

Het Agentschap Telecom gaat tijdens de komende eindexamenperiode controleren of het verbod wordt nageleefd. De gsm-jammers zijn "streng verboden", aldus het Agentschap, omdat zij ook het telecomverkeer in en buiten de school onmogelijk maken. Daardoor is het ook niet moglijk om noodnummer 112 en andere hulpdiensten te bellen. Daarnaast kunnen de jammers mobiele data en navigatie verstoren, wat economische schade tot gevolg kan hebben.áAls een school toch een gsm-jammer inzet, kan een boete van minimaal 1.800 worden opgelegd en is het zelfs mogelijk dat de school voor de rechter wordt gesleept.á

Scholen zetten soms gsm-jammers in, omdat mobieltjes massaal worden gebruikt om te spieken. Het Agentschap Telecom adviseert echter andere methodes toe te passen om misbruik van mobieltjes tijdens examens te voorkomen, zoals simpelweg het inleveren van alle smartphones en smartwatches tijdens het begin van een examen. Hiertoe kan een gsm-detector worden ingezet, waarmee snel kan worden gecontroleerd of er nog mobieltjes in het lokaal aanwezig zijn. Verder wordt geadviseerd om tijdens het examens het WiFi-netwerk van de school uit te schakelen.

Algemeen Dagblad