Interessant:

Nederlandse Bluetooth-uitvinder geëerd

nieuws 8 april 2015 om 09:43

De Nederlandse uitvinder van Bluetooth, de 52-jarige Jaap Haartsen, wordt in de Verenigde Staten geëerd met een plaats in de National Inventors Hall of Fame, waar ook uitvinders als Thomas Edison en de gebroeders Wright zijn opgenomen.

Dat meldt De Volkskrant. Haartsen ontwikkelde in 1994 in Zweden, in dienst van Ericsson, de Bluetooth-technologie. De technologie, waarmee draadloze verbindingen mogelijk zijn, wordt momenteel wereldwijd toegepast in meer dan drie miljard apparaten. In 1997 werd het patent op de Bluetooth-technologie op Haartsens naam geschreven, maar de verdiensten gingen niet naar hem. De Amerikanen nemen Haartsen op in hun National Inventors Hall of Fame, vanwege de "reusachtige invloed op de samenleving". 

In 2010 verscheen Bluetooth 4.0 (ook bekend als Bluetooth Smart), waarmee het energieverbruik van Bluetooth-apparaten werd gereduceerd. In december 2013 werd deze standaard opgevolgd door Bluetooth 4.1, waarmee Bluetooth-apparaten als hub voor internet en voor randapparatuur konden dienen, zodat ook externe apparaten direct online aansluiting hebben. Voor 2015 staat Bluetooth 4.2 in de planning. Deze versie biedt hogere datasnelheden, een efficienter energieverbruik en geavanceerdere beveiliging dan de voorgaande Bluetooth-standaarden. Met Bluetooth 4.2 kan je ook Bluetooth-apparaten koppelen aan het internet via een router of een ander internettoegangspunt, zonder dat WiFi benodigd is.

De Volkskrant