Interessant:

Trage adoptatie van cloud in Nederland

nieuws 26 maart 2015 om 12:05

Nederland loopt achter ten opzichte van andere Europese landen als het gaat om de mate waarin zij hun IT-infrastructuur in de cloud onderbrengen.

Dat blijkt uit onderzoek van IDG Connect onder 625 IT-beslissers van grote ondernemingen in elf Europese landen. Slechts 3 procent van de grote Nederlandse ondernemingen heeft zijn infrastructuur volledig in de cloud ondergebracht (IaaS), terwijl 37 procent op een hybride model vertrouwt waarbij een deel van de infrastructuur in het eigen datacenter staat en een deel in de cloud draait. Dit betekent dat 60 procent van de Nederlandse corporates zijn infrastructuur nog volledig in een traditionele serverruimte of datacenter heeft staan. Dit laatste percentage ligt duidelijk hoger dan het gemiddelde van Europa (50%).  

Nederlandse bedrijven die hun workloads nog in het eigen datacenter draaien, geven hiervoor als belangrijkste reden dat zij menen op die manier data privacy en informatiebeveiliging beter te kunnen waarborgen (66%). Een ander deel (22%) geeft aan nog niet klaar te zijn voor een ingrijpende IT-transformatie. Als Nederlandse bedrijven wel de overstap naar de cloud en een onafhankelijk datacenter maken, is dit veelal ingegeven door een strategische beslissing van business-zijde (32%), doordat een tekort aan datacentercapaciteit dreigt (31%) of doordat de eigen serverruimte niet langer voldoet aan de technologische eisen en dus een kostbare upgrade zou moeten ondergaan (27%). 

De verwachting is echter dat de achterstand die Nederland nu nog heeft als het gaat om cloud-adoptie in de komende jaren zal omslaan in een voorsprong dankzij een versnelde transitie naar het hybride model. 88 procent van de Nederlandse respondenten geeft namelijk aan dat zij verwachten in 2016 een hybride IT-model te hanteren. Op basis hiervan lijkt het gerechtvaardigd om te stellen dat de komende jaren een fundamentele verschuiving naar zowel de publieke als de private cloud zal optreden.

Maar liefst 64 procent van de Nederlandse bedrijven noemt de veiligheid van de verbinding met publieke cloud-platformen als belangrijkste punt van zorg. Dat is niet vreemd aangezien 73 procent gebruikt maakt van het reguliere internet om een verbinding met de cloud te maken. 17 procent maakt gebruik van een WAN-verbinding en nog maar 10 procent maakt vandaag de dag gebruik van een beveiligde private verbinding.

portablegear.nl