Interessant:

Apple boekt recordwinst dankzij iPhone 6

nieuws 28 januari 2015 om 09:47

Apple heeft bekendgemaakt dat het in het eerste kwartaal van het boekjaar 2015 een record nettowinst van 18 miljard dollar heeft gemaakt. Tevens werd er met 74,5 miljoen verkochte iPhones een nieuw verkooprecord gevestigd.

De nettowinst voor het kwartaal (dat eindigde op 27 december 2014) bedroeg $18 miljard, ofwel $3,06 per aandeel, bij een recordomzet van $74,6 miljard. In hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar werd een omzet geboekt van $57,6 miljard, en een nettowinst van $13,1 miljard, ofwel $2,07 per aandeel. De brutomarge bedroeg 39,9 procent, vergeleken met 37,9 procent in hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar. De internationale verkopen vertegenwoordigden in het afgelopen kwartaal 65 procent van de totale omzet.

De uitstekende resultaten zijn mede te danken aan een recordomzet van de App Store en aan de introductie van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Met 74,5 miljoen verkochte iPhones werd een nieuw record gevestigd. Vooral in China deed Apple uitstekende zaken: daar steeg de verkoop met 70 procent. Enige slechte nieuws was dat de grotere iPhone-modellen ten koste gaan van de verkoop van de iPad. Daar werden er 22 procent minder van verkocht dan een jaar eerder (maar niettemin nog altijd een respectabel aantal van 21,4 miljoen).

"We willen al onze klanten hartelijk bedanken. Dankzij de ongekend hoge vraag naar Apple producten hebben we een uitstekend kwartaalresultaat behaald," aldus Tim Cook, CEO van Apple. "Onze omzet is het afgelopen jaar met maar liefst 30 procent gegroeid naar $74,6 miljard. Onze medewerkers hebben hiervoor een absolute topprestatie geleverd."

"De uitzonderlijke resultaten hebben geresulteerd in een 48 procent hogere winst per aandeel voor het afgelopen jaar en maar liefst $33,7 miljard aan liquide middelen uit bedrijfsactiviteiten gedurende het kwartaal, een absoluut record," zegt Luca Maestri, CFO bij Apple. "We hebben meer dan $8 miljard in ons kapitaalterugvloeiingsprogramma gestoken, zodat in totaal bijna $103 miljard is teruggevloeid naar investeerders, waarvan meer dan $57 miljard alleen al in de afgelopen 12 maanden."

Apple iPhone 6 Plus
Apple iPhone 6 Plus

portablegear.nl