Interessant:

Française laadt telefoons migranten op

nieuws 24 december 2014 om 11:53

Een lege mobiele telefoon is voor ons niet meer dan een ongemak. Voor de talloze migranten in Calais betekent een lege mobiele telefoon geen contact meer met thuis, geen verlichting en geen muziek.

De migranten gingen in Calais langs de deuren op zoek naar een nieuwe acculading. Vrijwel overal zonder succes, behalve bij de Française Brigitte Lips. "Ze gingen langs de deuren om te smeken of ze hun mobieltjes mochten opladen. Iedereen weigerde, behalve ik." aldus de vrouw tegenover de NOS. Intussen laadt ze dagelijks rond de zeventig telefoons op.

Het opladen vindt plaats in de garage. Tijdens haar lunchpauze gaat Brigitte Lips naar huis om de telefoons aan de opladers te leggen. Elke migrant krijgt een briefje met een nummer erop, zodat ze 's avonds weer hun telefoons kunnen ophalen. Vaak staan er al groepjes migranten te wachten als de oplaadmoeder 's middags aan komt rijden om de oplaadsessies te starten. 's Avonds laadt ze op tot zeven uur. Dan gaat het rolluik dicht en de de bel eraf om toch een rustige avond te hebben. De migranten zijn blij met de oplaadservice van Brigitte Lips. "We hebben al zoveel andere zorgen aan ons hoofd. We stellen het zeer op prijs dat we onze telefoons hier kunnen opladen", zegt eentje.

Veel migranten proberen Engeland te bereiken. Engeland heeft Frankrijk daarom een hekwerk aangeboden om de migranten achter op te sluiten. Dit is bij veel hulpverleners in Frankrijk in het verkeerde keelgat geschoten. Zij vinden dat er adequate opvang moet komen voor de migranten die nu in een bos wonen. De Franse overheid stelt de komende maanden een opvangcentrum beschikbaar voor de migranten.

NOS.nl