Interessant:

Google verwijdert Pirate Bay-apps uit Google Play Store

nieuws 8 december 2014 om 09:48

Google heeft verschillende populaire Pirate Bay-apps uit de Google Play Store verwijderd. In een mail aan de developers laat Google weten dat de apps in strijd zijn met Google's contentbeleid en intellectueel eigendom schenden.

Google verwijderde uit de Google Play Store Pirate Bay-gerelateerde apps, waaronder The Pirate Bay Proxy, The Pirate Bay Premium, The Pirate Bay Mirror and PirateApp. Deze apps boden webbrowsers die waren geoptimaliseerd voor mobiel gebruik van The Pirate Bay. Daarnaast gebruikte veel van deze apps proxy-sites, zodat gebruikers eenvoudig lokale Pirate Bay-blokkades van internetproviders konden omzeilen.

De developers van de apps zijn verbaasd over de verwijdering, omdat zij vinden dat via Google's Chrome-service dezelfde services mogelijk zijn. De ontwikkelaars kregen van Google ook een zogenaamde "policy strike", een waarschuwing dat hun accounts kunnen worden beeindigd, als in de toekomst dezelfde problemen voorkomen.

Met de verwijdering van de Pirate Bay-apps komt Google tegemoet aan de harde kritiek van copyright-houders en verandert de zoekgigant geleidelijk aan haar houding ten opzichte van sites en services die veelal in verband worden gebracht met illegale content en piraterij.

Sinds 2012 moesten Nederlandse providers XS4ALL en Ziggo  van de rechter The Pirate Bay blokkeren. Begin dit jaar hief de rechter deze blokkade weer op. The Pirate Bay introduceerde dit jaar The Mobile Bay, een mobiele versie van de torrentsite met een gebruiksvriendelijke interface voor smartphones en tablets.

The Pirate Bay Mobile
The Pirate Bay Mobile

TorrentFreak