Interessant:

Onrust over blauwe vinkjes-update WhatsApp

nieuws 6 november 2014 om 12:01

WhatsApp-gebruikers maken zich zorgen over hun privacy naar aanleiding van een recente WhatsApp-update waarbij met twee blauwe vinkjes wordt aangegeven of een bericht door de ontvanger is gelezen.

WhatsApp kende al een grijs vinkje (dat aangeeft of een bericht is verstuurd) en twee grijze vinkjes (dat aangeeft of een bericht goed is afgeleverd). Met de recente update wordt nu echter ook met twee blauwe vinkjes (double blue check/double tick) aangegeven of een bericht door de ontvanger is gelezen.

Veel gebruikers zien de toevoeging van de blauwe vinkjes als een inbreuk op de privacy. Men is bang dat het niet meer mogelijk is snel een berichtje te lezen zonder meteen te hoeven reageren. De verzender weet nu immers dat het bericht gelezen en zal daarom sneller een reactie verwachten, zo is de redenatie.

Er zijn al langere tijd zorgen over de privacy van WhatsApp. Het College Bescherming Persoonsgegevens uitte in 2013 kritiek op de verwerking van persoonsgegevens door WhatsApp, waarop WhatsApp het privacybeleid aanpaste. Begin 2014 nam Facebook WhatsApp over voor 19 miljard dollar (bijna 14 miljard euro), wat de zorgen over de privacy - gezien Facebooks twijfelachtig reputatie op dit gebied - verder deed toenemen.

WhatsApp: twee blauwe vinkjes geven aan of een verzonden bericht is gelezen
WhatsApp: twee blauwe vinkjes geven aan of een verzonden bericht is gelezen

De Volkskrant